Športi

Kanuing:

je tekmovalni šport in področje športne rekreacije ter olimpijski šport. Ločita se dve varianti: na mirnih in na divjih vodah. Dvojno ime športa izvira iz dveh vrst čolnov, kajaka in kanuja. Čeprav se čolna razlikujeta, najbolj po načinu uporabe (sedenje in vrsta vesla), je uporabnost in sposobnost obeh podobna. Z obema se tekmuje na enakih progah.

Za kajak je značilno nizko sedenje in uporaba dvostranskega vesla. Sodobnemu kajaku je najbližji inuitski čoln, ki je narejen iz lesenega ali koščenega ogrodja, preko katerega je napeta šivana živalska koža. Najprej so tudi za šport in tekmovanja izdelovali podobne kajake, z ogrodnjem in gumirano prevleko. Čolni so bili zložljivi; od tod prvotna oznaka F

Za kanu je značilno sedenje na klopci in uporaba enojnega vesla. Tekmovalci na divjih vodah klečijo na obeh kolenih in se z zadnjico opirajo na sedež ali klopico, tako, da imajo popoln nadzor nad lego čolna in telesa. Tekmovalci na mirnih vodah klečijo na enem kolenu. Predhodnik sodobnega kanuja je severnoameriški indijanski čoln, ki je bil tradicionalno izdelan največkrat iz lesenega ogrodja in oplate iz lubja. Lepi so leseni kanuji, ki so sestavljeni iz reber iz tršega, prožnega lesa in lahke oplate, na primer iz smrekovine. Oplata je na rebra pribita, na primer z bakrenimi zakovicami. Obliko ohranjajo še vzdolžne in povezovalne letve. Vodotesnost dosežejo s platneno prevleko, prepojeno z oljno barvo.

Sodobni tekmovalni čolni so vsi izdelani iz armirane plastične mase. Armatura so steklena ali druga trdna vlakna.

Bungee jumping:

je dejavnost, ki vključuje skakanje iz visoke strukture, medtem ko si priključen na veliko elastično vrv.Visoka struktura je  ponavadi določen predmet, na primer stavba, most ali žerjav, vendar pa je možno  skočiti tudi  iz premičnega objekta, kot je  balon ali helikopter.Vznemirjenje prihaja toliko od prosto padajo, od kolapsu. Ko se oseba skoki, kabel razteza in skakalec leti  spet navzgor kot kabel v grozi, in še vedno nihajo gor in dol, dokler se odvaja vsa energija.

Deskanje na vodi:

Deskanje na vodi (windsurfing) je priljubljena športna aktivnost zaradi tesnega stika ali kar zlitja z naravo, adrenalina,  avanturizma in akcije. Je šport, za katerega se morate zavestno odločiti, saj je preveč specifičen in tudi predrag, da bi se ga lotili  mimogrede.

Če ste popolni analfabet v deskanju, je najbolje, da se vpišete v tečaj, ki jih organizirajo tudi Slovenci – ne le pri nas, ampak še na  Hrvaškem, po vsej Evropi in tudi v Afriki. Na tečaju si boste za začetek lahko izposodili vso opremo in jo po potrebi menjavali. Mogoče je dobro, da si kupite svojo neoprensko obleko.

Na začetku boste imeli tudi teoretični pouk, kjer vas bodo poučili o osnovah deskanja na vodi, sledi suhi trening (kjer vas bodo učili stati na deski ter držati jadro in ga usmerjati v veter), šele nato se boste odpravili na vodo.

V tednu dni bi morali obvladati osnove deskanja. Seveda je veliko odvisno tudi od vaše fizične pripravljenosti in poguma spopasti se z vodo, vetrom, valovi, jadrom in plezanjem na desko. Zaradi stabilnosti boste najverjetneje začeli na veliki deski, ko boste obvladali osnove, pa boste začeli uporabljati manjše. 

 
Nazaj na živali Naprej na prvo stran