Na novi zelandiji so tradicionalne jedi pripravljene večinoma z ovčjim mesom, saj velika večina tam goji ovce oziroma ovace. Tam je tudi razvit ribolov in zaradi tega pripravlajo mnogo jedi tudi z ribami. Spodaj si lahko preberete recept tradicionalne novo zelandske jedi.
Ovčji zivitki s
fižolom
Priprava
1. Svež fižol operite in ga, prav tako kot zamrznjenega,
kuhajte v vreli slani vodi 10 minut. Odlijte vodo, prelijte fižol s hladno vodo
in ga pustite, da se odcedi. Olupite in drobno sesekljajte čebulo in česen. Na
1 žlici olja zlato rjavo opražite mandlje. Dodajte 1/3 čebule in česna, na
hitro podušite, nato pa nekoliko ohladite. Oplaknite timijan, ga otresite do
suhega, mu osmukajte lističe in jih polovico drobno sesekljajte. Drobno
nadrobite ovčji sir in ga z rumenjakoma, mandljevo maso in s sesekljanim timijanom
gladko zmešajte. Začinite s soljo in poprom.
2. Ovčje zrezke
oplaknite, osušite, jih zavite v folijo in plosko potolcite. Po obeh straneh
jih začinite s soljo in poprom. S kremo iz ovčjega sira premažite zrezke ter na
vsakega položite po tri fižole. Robove mesa nekoliko zapognite navznoter.
Zrezke zvijte in trdno spnite. V veliki ponvi segrejte 3 žlice olja in na njem
z vseh strani opecite zvitke. Dodajte 1/3 čebule in česna, ki naj se kratek čas
peče z zvitki, nato prilijte 150 ml kurje juhe in pustite, da povre. Prilijte
še preostalo juho in vse skupaj dušite pri srednji temperaturi približno 20
minut.
3. Paradižnik
operite, razpolovite, solite, poprajte in potresite s preostalim timijanom. V
teflonski ponvi ga na 2 žlicah olja opecite tako, da bo prerezana
stran spodaj. Vzemite ga iz ponve in postavite na toplo. Podušite preostalo
čebulo in česen. Dodajte stročji fižol in paradižnik, pokrijte in segrejte.
4. Zvitke vzemite iz posode in jih postavite na toplo. Omako pretlačite skozi cedilo, umešajte gostilo za omako, na hitro zavrite in po okusu začinite. Dodajte zvitke. Ponudite s fižolom in z rezinami francoske štruce. Po želji okrasite z zelišči.
Tradicionalne jedi
TOFU | AZUKI FIŽOL |
TAMARI | MUNG FIŽOL |
RIŽEV KIS | INGVER |
MISO PASTA | DAIKON |
RIŽEV SIRUP | RIŽ |
Nazaj na delitev | Naprej na maore |