Hrana in Pijača


      Na novi zelandiji so tradicionalne jedi pripravljene večinoma z ovčjim mesom, saj velika večina tam goji ovce oziroma ovace. Tam je tudi razvit ribolov in zaradi tega pripravlajo mnogo jedi tudi z ribami. Spodaj si lahko preberete recept tradicionalne novo zelandske jedi.

Ovčji zivitki s fižolom

  •         500 g fižol
  •         1 ščepec sol
  •         3 čebule
  •         40 g sesekljani mandlji
  •         6 jedilnih žlick oljčnega olja
  •         1 ščepec timijana
  •         200 g ovčjega sira
  •         2 rumenjaka
  •         1 ščepec popera
  •         8 ovčjih zrezkov
  •         650 ml perutninske juhe
  •         8 češnjevi paradižnikov
  •         2 jedilni žlici gostila za temne omake

Priprava

1. Svež fižol operite in ga, prav tako kot zamrznjenega, kuhajte v vreli slani vodi 10 minut. Odlijte vodo, prelijte fižol s hladno vodo in ga pustite, da se odcedi. Olupite in drobno sesekljajte čebulo in česen. Na 1 žlici olja zlato rjavo opražite mandlje. Dodajte 1/3 čebule in česna, na hitro podušite, nato pa nekoliko ohladite. Oplaknite timijan, ga otresite do suhega, mu osmukajte lističe in jih polovico drobno sesekljajte. Drobno nadrobite ovčji sir in ga z rumenjakoma, mandljevo maso in s sesekljanim timijanom gladko zmešajte. Začinite s soljo in poprom.

2. Ovčje zrezke oplaknite, osušite, jih zavite v folijo in plosko potolcite. Po obeh straneh jih začinite s soljo in poprom. S kremo iz ovčjega sira premažite zrezke ter na vsakega položite po tri fižole. Robove mesa nekoliko zapognite navznoter. Zrezke zvijte in trdno spnite. V veliki ponvi segrejte 3 žlice olja in na njem z vseh strani opecite zvitke. Dodajte 1/3 čebule in česna, ki naj se kratek čas peče z zvitki, nato prilijte 150 ml kurje juhe in pustite, da povre. Prilijte še preostalo juho in vse skupaj dušite pri srednji temperaturi približno 20 minut.

3. Paradižnik operite, razpolovite, solite, poprajte in potresite s preostalim timijanom. V teflonski ponvi ga na 2 žlicah olja opecite tako, da bo prerezana
stran spodaj. Vzemite ga iz ponve in postavite na toplo. Podušite preostalo čebulo in česen. Dodajte stročji fižol in paradižnik, pokrijte in segrejte.

4. Zvitke vzemite iz posode in jih postavite na toplo. Omako pretlačite skozi cedilo, umešajte gostilo za omako, na hitro zavrite in po okusu začinite. Dodajte zvitke. Ponudite s fižolom in z rezinami francoske štruce. Po želji okrasite z zelišči.

Tradicionalne jedi

TOFU AZUKI FIŽOL
TAMARI MUNG FIŽOL
RIŽEV KIS INGVER
MISO PASTA DAIKON
RIŽEV SIRUP RIŽ
Vina
Na Novi Zelandiji so tudi ljubitelji vin saj imajo veliko vinorodnih območij in gojijo mnogo različnih vrst  vinskih trt.
Med njimi:
  •         Cabarnet Sauvignon:  je zelo znana francoska sorta, ki daje najkakovostnejša rdeča vina. Zori srednje pozno in ni preveč občutljiva. Vino je lepe, izrazite barve, finega okusa, primerno za zorenje. 

  •         Beli pinot: je burgundska sorta, ki jo imamo že dolgo pri nas. Zori v srednje poznem obdobju, rodi dokaj obilno letino. Zelo je občutljiva na bolezni. Po kakovosti malo zaostaja za Chardonnayem, kljub temu pa je zelo priljubljena.
  •         Sivi pinot
  •         Laški rizling
  •         Renski rizling
Tukaj pa je še povezava na spletno stran enega izmed vinarstev na Novi Zelandiji: http://www.nzwine.com/wineries/
Nazaj na delitev Naprej na  maore