STILI AIKIDA
Tako kot praktično vse borilne veščine, se je tudi aikido v svoji zgodovini razvil v več smeri oziroma stilov. Vsem so skupna osnovna načela in tehnike, medtem ko ima vsaka šola drugačne poudarke, pogosto pa se razlikuje tudi način vadbe. Glede na to, da v Sloveniji pod različnimi imeni deluje kar nekaj aikido klubov, lahko to zmede ljudi, ki se zanimajo za to borilno veščino in brskajo po spletnih straneh, saj pogosto ne vedo ali gre za stil aikida ali samo za ime kluba. Sledijo kratki opisi najbolj razširjenih stilov aikida v svetu.Aikikai aikido

Je najbolj razširjen stil aikida po svetu, čedalje bolj pa tudi pri nas. Prakticirajo ga še danes v Hombu doju, ki je zibelka te borilne veščine, pod vodstvom vnuka ustanovitelja O’Senseija, Moritera Ueshibe. Aikikai je zmes celotnega spektra te veščine in zajema tako ki-vaje, prostoročne tehnike, kot tudi tehnike z lesenim orožjem in seveda kate.

Ki-aikido

Znan kot eden "mehkejših" stilov aikida, ustanovitelj pa eden bližjih učencev O’Senseija, Koichi Tohei. Temelji predvsem na poudarjanju ki-ja, oziroma notranje energije.  

Iwama-ryu aikido

Začetnik je Morihiro Saito, ki je bil eden zadnjih in najbližjih učencev O’Senseija. Ta stil velja za enega najbolj zvestih tradiciji in ima velik poudarek na tehnikah z lesenim orožjem.   

Yoshinkan aikido

Spada med najbolj "trde" stile in slovi po zelo zahtevni vadbi. Uporablja ga tudi tokijska policija. Ustanovitelj stila je bil Gozo Shioda.

Tomiki aikido

Kenji Tomiki je bil eden od učencev juda pri Jigoru Kanu, ki je kasneje postal tudi učenec O’Senseija. Bil je odličen v obeh veščinah in naposled postal 8. dan tako juda kot aikida. Posebnost njegovega stila so tekmovanja, ki jih druge šole običajno ne poznajo.

Realni aikido

Je eden novejših in bolj "trdih" stilov aikida. Tehnike so v glavnem prostoročne in nekatere tudi zmes jujutsu tehnik. Začetnik je Ljubomir Vračarević. 
VIR: http://www.shodokan.si/aikido/aikido/

<NAZAJ NA ZAČETEK

<