KULINARIKA
Neusahljiva količina obdelovalne zemlje je Američanom
omogočala pridelavo hrane, kar je narod – z izjemo prvih let kolonij –
obvarovalo malone vsakršne lakote. Sicer je klasična ameriška prehrana
preprosta in hitra, značilna tudi kot nezdrava. Razmišljanja o zdravi hrani in
problemu debelosti so se počasi pojavila šele v teku 20. stoletja. Vseenole je
pestra kulturna tradicija ameriške nacije izvor mnogih različnih jedi, ki jih
je poleg prevladujoče preproste kuhinje mogoče opaziti v Združenih državah.
ZDA so tradicionalno pomembna mednarodna žitnica. Vedno
zadostne količine hrane so prepričale tudi velik del priseljencev v migracijo
ravno zaradi lakote v matičnem okolju.
Značilnost ameriške kuhinje sta skozi 20. stoletje zaradi
vse hitrejšega življenjskega utripa ter konzerviranja postali omlednost in
sterilnost, ko sta nepogrešljiv del značilne ameriške kuhinje postala tudi
hladilnik in mikrovalovna pečica, pa tam ni bilo več prostora za počasno in
marsikdaj bolj kvalitetno pripravo hrane za družinske obroke. Vse to je
prineslo tudi negativne posledice: prekomerno maso je v 70. letih trpelo 25
odstotkov Američanov, v zadnjem desetletju minulega stoletja pa 35 %. Odnos do
prehranjevanja se je pričel nekoliko spreminjati šele nedavno, ko je počasi,
neindustrijsko in kvalitetno pripravljena hrana zopet pridobila na ugledu.
McDonald's-ov simbol na new yorškem Times Squareu
Veriga restavracij s hitro prehrano McDonald's je postala
simbol ameriške kulturne kolonizacije sveta
Ker je bila enostavnost in priročnost poudarjena takisto pri
ameriški hrani in prehrani, sta tudi ti postali priljubljen predmet uvoza v
tujih državah. Franšize verig hitre prehrane s hamburgerji in drugimi
značilnimi jedmi so v 60. in 70. letih 20. stoletja postali eden
najpomembnejših izvoznih artiklov in so svoje mesto našle celo v komunistični
Kitajski in ZSSR
NAZAJ NA ZAČETEK |
NAPREJ NA SLIKE |