Turčija je relativno
nova turistična destinacija, pa vendar je turizem že v polnem razmahu,
predvsem ob obalah sredozemskega in egejskega morja. Kot gobe po dežju rastejo
novi hoteli , naselja, restavracije,...ki zadovoljijo celo najzahtevnejše
goste. Če pa se odločite za cenejšo varianto hotela, pa ne bodite presenečeni,
če boste naleteli na majhno sobico, kjer bodo namesto omare le pbešalniki po
stenah - Turki ne uporabljajo garderobnih omar. Voda v kopalnici se bo stekala
kar v luknjo v sredini kopalnice, saj nimajo kabin za tuše, zato nemalokrat
lahko povzročite poplavo. Vendar pa bodo te pomanjkljivosti zlahka zasenčile
prednosti, ki jih Turčija ponuja. In teh ni malo: prijaznost ljudi, ki jim je
gostoljubnost način življenja, čudovito morje, prostorne in urejene plaže,
odlična hrana, nepozabni izleti, in še in še.Kljub naglici, s katero se Turčija
turistično razvija, pa boste tam še vedno doživeli prekrasno pokrajino,
barantanje z domačini v raznovrstnih trgovinicah ali bazarjih, predvsem pa občutek
bogate turške zgodovine, ki se na vsakem koraku meša z modernim življenjem.
Turki so zelo gostoljubni in okritosrčni
ljudje, kar pričakujejo tudi od vas, saj zelo hitro spoznajo, če se kdo
pretvarja. Kot turist morate upoštevati, da so muslimani, ne hodite oblečeni v
kopalkah drugje, kot na plaži ali ob bazenu, kadar vstopate v mošejo se vedno
sezujte, vljudno je, če v času Ramadana ne pijete alkohola v lokalih, kjer so
pretežno domačini. Kajenje je dovoljeno skoraj povsod, ni pa v kinu, gledališču,
mestnih avtobusih in dolmusih. Če ste v trgovini ali na bazarju, potem
barantajte, saj to pričakujejo od vas, zanje je to igra in popolnoma nič niso
užaljeni, če na koncu ne boste nič kupili.
V Turčiji je nočno življenje doživelo
razcvet šele v zadnjih nekaj letih, ko množično gradijo nove diskoteke, bare
in lokale s folklornimi plesi in trebušnimi plesalkami. Predvsem v večjih
turističnih krajih, kot so Antalya, Alanya, Kemer, Marmaris, Bodrum,...se množijo
lokali v evropskem in ameriškem stilu; od Hard Rock Cafejev in lokalov v
stilu James Deana do angleških pivnic.
Turčija slovi po odlični hrani. Od
mesa uporabljajo predvsem jagnjetino, iz katere pripravijo vsem njabolj poznan sis
kebap - ražnjič, pečen nad ogljem ali doner kebap, ki ga ponudijo
v lepinji. Med predjedmi so najbolj priljubljene dolme, z rižem,
rozinami in pinjolami polnjene paprike, jajčevci ali zeljni listi.
Za poobedek ponavadi uživajo kaj mlečnega, npr.sutlac - hladen rižev
narastek, ali pa v sirup namočeno pecivo, npr. baklava - vlečeno testo
polnjeno z orehi in prepojeno s sirupom. Na ulicah pa boste najpogosteje lahko
kupili okrogle kruhove kolače - simit.
Alkoholne pijače: lahko turško pivo, nacionalno žganje -raki,
katerega lahko pijemo z vodo, v tem primeru postane bel, zato mu pravijo tudi levje
mleko.Imajo pa tudi odlična bela in rdeča vina.
Nealkoholne pijače so predvsem razni sadni sokovi, čaji, kava...